zondag 11 april 2010

92. 50 gebaren leren (42/50)

Deze log schreef ik al zowat een maand geleden, maar op de één of andere manier heb ik niet op publiceren, maar op opslaan gedrukt waardoor hij ergens in een zwart gat verdwenen was. Nu vond ik hem terug en post ik hem dus maar alsnog.

Al een tijd gebruiken we hier thuis bij het praten met en tegen Isis ook gebaren. Dit omdat bij kindjes met Down Syndroom in hun taal- en spraak-ontwikkeling vaak nog net wat meer achter lopen dan op de andere ontwikkelingsgebieden. Tot voor kort kende ik alleen maar een stuk of 10 gebaren, te weten: eten, drinken, slapen, lekker, goed, klaar, op, etc.
Nu kregen we net in de tijd dat ik aan mijn 1001 dagen begon een mailtje van de kern Groene Hart van de SDS over een gebaren workshop. Natuurlijk hebben we ons meteen opgegeven en zo hebben we dus afgelopen woensdagavond een workshop gebaren gedaan waarbij we in heel rap tempo er nog een heleboel bij hebben geleerd.
Eerst deed de logopediste de gebaren voor waarna wij ze nadeden en na een stuk of wat volgde er een oefening waar we de geleerde gebaren natuurlijk in moesten gebruiken. Na een aantal series gingen we zelfs gezamenlijk een sprookje lezen met gebarenondersteuning :D
Omdat het in een razend tempo ging en ook niet alle gebaren voor ons dagelijks voorkomen (Isis is nog wat te klein voor tafeldekken, koken, naar de film :P), ben ik
er ook alweer een heel stel vergeten. Maar de volgende weet ik allemaal nog wel en tellen dus mee voor de 50:
goedemorgen, goedenavond, goedenmiddag
bedankt, sorry
wie/wat/waar?
pijn
ook, eerst
papa, mama, oma, opa
meisje, jongen
boos (kind)
bord, mes, vork, lepel
boterham
kaas, melk, thee, koffie, water
smeren
honger, dorst
doen, zitten, staan, liggen
kijken, luisteren,
gooien, pakken, spelen
lamp, radio, tv, boek

Een hoop geleerd dus zoals je ziet :D De teller mag nu naar 42 als ik goed geteld heb, dus ik ben al een heel eind op weg.

3 opmerkingen:

  1. Wat goed! Ik wil dat ook nog eens gaan leren, maar jij bent het nu gewoon aan het doen! Snapt Isis de gebaren ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze reageert wel op wat we zeggen, maar omdat we nooit alleen gebaren maar ze altijd als ondersteuning bij spraak gebruiken, is het moeilijk om te zeggen waar ze nu precies op reageert. Ik heb wel het idee dat ze sneller/enthousiaster reageert als ik gebaren gebruik ten opzichte van spraak alleen.

    BeantwoordenVerwijderen